Hidrojen üretiminde bir merkez olma hedefi ile bölgede sanayinin dönüşümü ve % 100 temiz üretim mümkün hale gelecektir. Güney Marmara’nın sanayi gelişim akslarından biri olan Bandırma-Biga hattının 1915 Çanakkale Köprüsü ile yeni bir evreye girmesi, bölge sanayisinin plansız bir şekilde büyümesine sebebiyet verebilir.
Bu bağlamda yenilenebilir enerji kaynak potansiyeli ve hidrojen üretim avantajını elinde bulunduran bölgenin, tamamen temiz üretimi önceleyen kriterlere sahip örnek bir yeşil endüstri bölgesini hayata geçirmesi için çalışmalar başlayacaktır. Bandırma Enerji Üssü’nü de barındıracak Endüstri Bölgesi içerisinde Enerji İhtisas Alanını, İleri Malzeme Teknolojileri İhtisas Bölgesini ve Kimya-Metalürji alanında yatırımcıları barındıracak Karma Bölge’yi, liman altyapısı ile birlikte kurgulayacak şekilde Türkiye’nin ilk yeşil endüstri bölgesinin fizibilite çalışması gerçekleştirilecektir.
1-Enerji İhtisas Bölgesi: Yeni ve yenilenebilir enerji sistemlerine ait teknolojilerin geliştirilmesi, bu sektörlerde ilgili makine, ekipman ve parçaların üretimi konusunda bir ihtisas alanı yatırımcılar için ayrılacaktır. Bu noktada; yenilenebilir enerji parkı olarak tasarlanan “Bandırma Enerji Üssü” kritik bir konumda olacaktır.
2-İleri Malzeme Teknolojileri İhtisas Bölgesi: İleri seramik ürünleri, mühendislik plastikleri ve yüksek performanslı plastikler, nitelikli çelik ve geliştirilmiş metal ürünler, özellikli-işlevsel tipte yapı-inşaat ürünleri ve savunma sanayiine yönelik ürünlerin üretiminin gerçekleştirileceği yatırımlar bu alanda önceliklendirilecektir. Bandırma Bölgesi’nde bor uç ürünlerinin üretiminin yapılması ve kritik ürünlere yeni bor kimyasallarının eklenmesi de malzeme teknolojileri açısından son derece önemlidir. Bor, yeni ve yenilikçi malzemelerin üretiminde girişim yaptığı ürüne farklı özellikler kazandırabilmektedir, bu açıdan bu alanda faaliyet gösteren firmalar için kritik öneme sahiptir. Global bor kimyasalları pazarının % 60’dan fazlasına hakim olan Eti Maden’in yeni kurulacak endüstri bölgesine yakınlığı ve bölgeye kazandıracağı cazibe kısa zaman içerisinde bölgenin tanıtımı için de faydalı olacaktır. İhracatta ileri ve yüksek teknoloji ürünlerinin payını artırmak isteyen Türkiye’nin bu konuda güçlü bir sinerji oluşturmaya ihtiyacı vardır. Güney Marmara Yeşil Endüstri Bölgesi arzu edilen bu iteleyici gücü sağlayacak önemli bir araç olma niteliğindedir.
3-Kimya & Metalürji Karma Sanayi Bölgesi: 2023 yılı hedefleri içerisinde 50 milyon dolarlık ihracat hedefi belirlenen kimya sektörü, % 75 oranında ithal hammadde ile çalışmaktadır ve bu oranın makul seviyelere çekilebilmesi için ülkemizde kritik hammaddelerin yerli olarak üretimi son derece stratejik bir konudur. Bu sebeple; karma bölgede Türkiye’nin ithalatına bağımlı olduğu kimyasalların temiz üretimine odaklanılacaktır. Ayrıca Balıkesir ve Çanakkale’nin mineral zenginliği metal sanayiinin gelişimi için de bir fırsat sunmaktadır. Enerji altyapısı kuvvetli bir bölge olan Güney Marmara, enerji yoğun bir sektör olan metalürji sanayii için cazip bir merkez olarak görülmektedir.
4-Liman Altyapısı: Bandırma Limanı şehir içerisinde sıkışmış durumdadır ve hinterlandı genişlemesini de kısıtlamaktadır. Daha çok üretimi ve daha çok ihracatı hedefleyen Türkiye’nin Güney Marmara’da çok amaçlı bir liman yatırımını endüstri bölgesiyle entegre bir şekilde planlaması gerekmektedir.
Liman altyapısı ile birlikte kurgulanacak olan bu yeşil endüstri bölgesinde, çevresel açıdan belirlenecek kriterler çerçevesinde yatırımlar kabul edilecek ve imalat sanayii proseslerinde hidrojen başta olmak üzere yeşil enerjinin kullanımı, atıkların azaltımı, yeniden kullanımı ya da bertarafı konusunda yatırımcılardan taahhütler vermesi talep edilecektir. 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün açılmasından sonra başta Bandırma-Biga hattı olmak üzere tüm Güney Marmara için sanayide yeni bir dönemin başladığı ifade edilebilir. Bölgenin yenilenebilir enerjideki potansiyeli, temiz bir sanayi için eldeki en güçlü araç olarak görülmektedir.