Faaliyetler / Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge, Test ve Eğitim Merkezi
...

Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge,
Test ve Eğitim Merkezi

Ülkemizde ve özellikle Güney Marmara Bölgesi’nde denizüstü rüzgar enerjisi sahaları için ön fizibilite çalışmaları tamamlanmıştır; ön fizibilite çalışmasına ulaşmak için tıklayınız.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı; Bandırma, Bozcaada, Gelibolu ve Karabiga'daki 4 deniz üstü RES alanının Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği kapsamında aday YEKA olarak belirlenmesini kararlaştırmıştır. Bakanlık, AB Katılım Öncesi Aracı (IPA) Enerji Sektörü Programı Faz IV Projesi kapsamında denizüstü rüzgar enerjisi santralleriyle (RES) ilgili çevresel, sosyal ve biyoçeşitlilik analizleri yaptırmak için; 28 Temmuz 2023 tarihinde danışmanlık hizmeti alım ihalesini duyurmuştur. Bu bağlamda denizüstü rüzgar alanında bölgeye yeni yatırımların kısa süre içerisinde geleceği öngörülmektedir.

Avrupa’da örnekleri görüleceği üzere denizüstü rüzgar enerjisi santralleri ve yeşil hidrojen üretimi entegrasyonu Türkiye için de çeşitli fırsatlar barındırmakta ve ülkenin dekarbonizasyon hedefleri doğrultusunda yeşil hidrojen alanında da yeni yatırım çalışmaları devam etmektedir. Bu merkezde denizüstü rüzgar enerjisi santrallerinde, hidrojen tesislerinde ve ilgili projelerde çalışacak/çalışmakta olan personelin eğitim almaları amaçlanmaktadır. Denizüstü rüzgar enerjisi ve hidrojen enerjisi sektörüne yönelik eğitim merkezinin yerlileştirilmesi ve civar ülkelere de hizmet veren uluslararası bir eğitim merkezinin kurulması hedeflenmektedir.

Merkez faaliyetleri sadece eğitim ile sınırlı kalmayıp Ar-Ge ve test çalışmalarının da yürütülmesi hedeflenmektedir. Merkez’in ana hizmet binası, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’ne ait olan Deniz Bilim Merkezi’nde olacaktır; hidrojen ile ilgili bazı birimlerin Enerjisa Üretim’e ait Bandırma Enerji Üssü’nde kurulması çalışma kapsamında değerlendirilecektir.