Türkiye’nin döngüsel ekonomi yaklaşımıyla uyumlu, doğal kaynakları koruyan, iklim ve sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayan yatırımları desteklemek amacıyla 26.07.2024 tarihinde Resmi Gazete ’de tebliği yayımlanan Yeşil Dönüşüm Destek Programı başvuruya açılmıştır. Program, kaynak verimli ve düşük karbonlu üretimi amaçlayan projelerin desteklenmesini hedeflemektedir.
Desteklenecek projelerde; yatırımcının yeşil dönüşüm sürecine ilişkin en az beş yıllık olmak üzere orta ve uzun vadeli planlamaları ile proje için belirlenen performans göstergelerindeki mevcut durumunu, hedef ve uygulamalarını içeren bir Yol Haritası raporu hazırlaması beklenmektedir. Yatırımcı, başvuruda bulunduğu proje için aşağıda yer alan performans göstergelerinin en az birinde iyileştirme sağlamalıdır.
· Enerji tüketimi
· Sera gazı emisyon miktarı
· Hava kirletici emisyon miktarı
· Karbon ayak izi
· Su ayak izi
· Hammadde tüketimi
· Atık miktarı
· Su tüketimi
· Atık su miktarı
· Atık su kirlilik yükü
· Tesis atıklarından geri dönüştürülmüş girdi miktarı
Programa yalnızca, imalat sanayinde faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşik sermaye şirketleri başvurabilir. Program, KOBİ ve büyük işletme ayrımı gözetmeden tüm işletmelerin başvurusuna açık olacaktır. İşletmeler, çağrı duyuruları sürekli açık olacağı ve başvuru sürecinde zaman kısıtı olmayacağı için, herhangi bir dönemde programa başvuru yapabilecektir.
Çağrı kapsamında başvurusu yapılan projelerin büyüklüğünün alt limiti 30 Milyon TL’dir. Yeşil dönüşüm projelerinin destek kapsamı; arsa-arazi alımı, bina-inşaat harcaması, makine, teçhizat, teknoloji, yazılım ve donanım alımı ile ölçüm, doğrulama, belgelendirme, etüt, test ve danışmanlık hizmetlerini içerebilir. Yeşil Dönüşüm Destek Programı kapsamında, imalat sanayi işletmelerinin yeşil dönüşümüne yönelik yapılacak iyileştirmeler, 3305 Sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Karar’ın Öncelikli Yatırımlar uygulaması çerçevesinde yatırım teşvik sistemi kapsamında desteklenecektir. Yapılan yatırımlara 5. Bölge destekleri dahilinde; KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği ile faiz veya kâr payı desteği sağlanacaktır.
Başvurular, Yeşil Dönüşüm Destek Programı Portali üzerinden çevrim içi olarak alınacak olup, başvuru sürecine dair tüm detaylar portalda yer almaktadır. Başvuru işlemleri çağrı duyurusu ekinde yer alan Başvuru Formunun program portali üzerinden doldurulması ve Yol Haritası Raporunun yüklenmesi ile tamamlanacaktır.
Detaylı bilgi ve başvuru için tıklayınız.